جلسه ۴۲- شهرک اکباتان؛ تفّ زندگی بر سردی بتن (روایت شهرک اکباتان براساس فصل دوم از پژوهش‌های استودیوی مطالعات و معماری یله)

چکیده: 

شهرک اکباتان محصول فکری و کالبدی دوره‌ای است که از سویی «دورهٔ رشد اقتصادی و تزریق فراوان پول به رگ‌های اقتصادی شهر و کشور است و از سوی دیگر، دورهٔ شکفتگی فرهنگی غنی بعد از سترونی‌های سال‌های سی شمسی». به ویژگی‌های این دورهٔ طلایی می‌توان وجه دیگری هم افزود: هنر و معماری این دوره که در عین جهانی بودن، کاملاً ایرانی است. کسی نمی‌تواند شعر مهدی اخوان ثالث یا احمد شاملو را ایرانی نداند؛ در عین حال که کاملاً مدرن و امروزی هستند. در حوزهٔ نگارگری هم چنین تحولی را شاهدیم. در عرصهٔ نمایش و تئاتر هم شاهد ظهور و رشد گروه‌های نیرومند تئاتری هستیم که در تحول و تکامل نمایش به تئاتر در ایران نقش مؤثری بازی کردند». اهالی هنر و ادب این وضعیت را نه امری وارداتی بلکه تداوم فرهنگ ایرانی می‌دانستند و به همین خاطر در کار خود موفق عمل می‌کردند.



معرفی سخنران: 

 استودیوی مطالعات و معمار‌ی یله، در آذرماه سال ۱۴۰۰، با همکاری جمعی از دانشجویان و فارغ‌التحصیلان رشته‌های معماری و علوم انسانی، و با هدف پژوهش بنیادی بر محلات شهر تهران، بنیان نهاده شد. استودیو یله با نگاهی به پیشینه و تاریخ شکل‌گیری محلات و بناهای آن، با رویکرد کلی‌ و جزئی‌نگر، به مطالعۀ مفاهیم شهر‌ی و تمامی عناصر اجتماعی، فرهنگی و معمار‌ی مرتبط با آن می‌پردازد.

پژوهش‌های استودیوی مطالعات و معماری یله، به‌جهت بهره‌برداری علاقه‌مندان به مباحث تاریخ شهر و چالش‌های آن، به دو صورت حضوری و مجازی ارائه می‌شود. بخش حضوری: سلسله نشست‌های هنر و معماری با عنوان «دریچه» بخش مجازی: پادکست یله