Active Circles (حلقه های فعال)

نام حلقه: رمان وداع با اسلحه


گرداننده: مهدی ابراهیم‌پور


شرح فعالیت‌ها: در این حلقه رمان وداع با اسلحه اثر ارنست همینگوی را با هم می‌خوانیم. هرکدام از اعضای حلقه مختارند که متن اصلی انگلیسی یا ترجمه‌ی فارسی کتاب را بخوانند. جلسات هر دو هفته یک بار، به مدت یک ساعت، در روزها و زمان‌هایی که اعضا توافق خواهند کرد، از طریق گوگل میت برگزار خواهد شد. اعضای حلقه، متن تعیین شده‌ی رمان که حدوداً هفتاد صفحه برای دو هفته خواهد بود (روزانه ۵ صفحه) را قبل از جلسه می‌خوانند و در جلسه‌ی آنلاین درباره‌ی داستان و حواشی آن با هم گفتگو می‌کنند. متن تعیین شده‌ی رمان برای هر جلسه از این قرار است:

بنابراین، کل رمان را در ۸ هفته با هم خواهیم خواند.


پس از اتمام رمان، اعضای علاقه‌مند بخش‌هایی از کتاب‌های New Essays on A Farewell to Arms و Teaching Hemingway's A Farewell to Arms را در طی ۲ یا ۳ جلسه خواهند خواند تا اطلاعات بیشتری راجع به این رمان کسب کنند. خواندن این متون و شرکت در جلسات بحث راجع به آن‌ها اختیاری است.


این حلقه برای عموم علاقه‌مندان در نظر گرفته شده و مشارکت در آن نیاز به تخصص خاصی ندارد.



نام حلقه: تصمیمگیری: تاب آوری، شایستگی و قدرت


گرداننده: سعید افراسیابی


شرح فعالیت‌ها: تصمیم‌گیری در سازمان‌ها و نهادهای عمومی دست اندرکاران را با چالشی اساسی روبرو می کند: رسیدن به تصمیمی که هم مفید و دقیق باشد، هم مورد توافق همه قرار گیرد و هم در بازه زمانی مناسبی بدست بیاید، اگر نگوییم غبرممکن، ولی بسیار دشوار است. گرچه استعداد، ذکاوت و تجربه می توانند در رسیدن به تصمیمات خوب و تحقق اهداف مفید باشند، ولی نمی توان این ویژگی ها را پیشنیاز ورود به هیات های تصمیم گیری دانست. و البته ناگفته نماند که مشارکت در تصمیمگیری به معنای داشتن سهمی در قدرت است و در نتیجه تصمیمگیری ذاتاً یک امر سیاسی است. 


من یک مهندس هستم که گاه و بی گاه با چالش مشارکت در تصمیمگیری روبرو می شوم. امیدوارم که به همراه شما بتوانیم در این گروه به مطالعه، گفتگو و کنکاش در مساله ی تصمیمگیری بپردازیم. بخش بزرگی از این فعالیت مشترک، مطالعه ی کتاب، بررسی نمونه های واقعی و البته گفتگو خواهد بود.


در این حلقه کتاب زیر را مطالعه و درباره‌ی آن با هم صحبت می‌کنیم:

Administrative Behavior: a Study of Decision-Making Processes in Administrative Organization

Herbert A. Simon, 1947

4th edition, 1997





نام حلقه: آب، انرژی و امپریالیسم:‌ حلقهٔ مطالعات پسااستعماری آب، انرژی و محیط زیست


گرداننده: عطا حشمتی


شرح فعالیت‌ها: از آنجا که آب، انرژی و محیط زیست از جمله مسائل بحرانی و روزآمد جامعهٔ ایران است، یک نگاه انسانی و انتقادی به این مسائل می‌تواند مکملی ضروری به رویکردهای مهندسی و تکنولوژی‌محور باشد. بدین منظور، این حلقه می‌کوشد فضایی برای خوانش، بحث و بررسیِ بخشی از مطالعات تاریخی، انسان‌شناختی و جامعه‌شناختی در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا، با اولویت دادن به مطالعات سطح اول این حوزه در ایران، فراهم کند. هدف از این حلقه، ایجاد فضای گفتگوی بین رشته ای در این موضوعات با مشارکت افرادی با پیش‌زمینهٔ مهندسی و علوم پایه و دعوت به عمیق‌تر شدن در ابعاد انسانی، سیاسی و اجتماعی است.


یک فهرست اولیه از مقالات و کتاب‌های مرتبط با این موضوع تهیه شده است. اعضای حلقه می‌توانند از میان این فهرست، مقالات مهم‌تر و جالب‌تر را انتخاب کرده و به صورت دوهفتگی یا ماهیانه آن را مطالعه کرده و در یک جلسهٔ دوساعته درباره اش گفتگو کنند. 


فهرست خواندنی ها

نام حلقه: خوانش نقد عقل محض


گرداننده: روژین مازوجی


شرح فعالیت‌ها: کانت نه‌تنها نقشی تعیین‌کننده در پروژه‌ی روشنگری قرون هفدهم و هجدهم ایفا کرد، بلکه خدمت او به خود فلسفه نیز بی‌شک کمتر از آن نبود. چنان‌که ارنست کاسیرر درباره‌ی پروژه‌ی نقد کانت می‌گوید:

"با کانت، فلسفه به محدودیت‌های خود آگاه شد و از طریق همین آگاهی، قدرت واقعی خود را به دست آورد."


همچنین، مارتین هایدگر در تحلیل خود از اندیشه‌ی کانت چنین اظهار می‌کند:

"عظمت کانت در کشف مفهوم استعلایی است، که فلسفه را به بنیادی‌ترین پرسش خود، یعنی شرایط امکان تجربه، هدایت کرد."


همان‌طور که وایتهد به‌درستی اشاره کرده بود که کل تاریخ فلسفه چیزی جز پاورقی‌هایی بر افلاطون نیست، می‌توان گفت که فلسفه‌ی پساکانتی نیز مجموعه‌ای از حاشیه‌نویسی‌ها، تفسیرها و پاسخ‌هایی به کانت است. از همین رو، تصمیم گرفتیم به‌جای پراکنده‌خوانی و ارجاع‌های موردی به بخش‌های مختلف نقد عقل محض، بستری فراهم کنیم که در آن این اثر را به‌صورت نظام‌مند (in its systematicity) بخوانیم و ساختار معمارانه (architectonic) آن را درک کنیم.


بر این اساس، هر هفته یک‌بار گرد هم می‌آییم و در هر جلسه، حدود ۱۰ صفحه از متن کانت را با دقت و شکیبایی می‌خوانیم و پیش می‌رویم. پیش‌نیازهای این خوانش جمعی، تسلط به زبان انگلیسی و آشنایی مقدماتی با فلسفه‌ی کانت است. متنی که به‌عنوان منبع مطالعه از آن استفاده می‌کنیم، نسخه‌ی کمبریج با ترجمه‌ی پل گایر و آلن وود است.

Critique of Pure Reason, Immanuel Kant; translated and edited by Paul Guyer and Allen W. Wood, Cambridge University Press, 1998


فهرست خواندنی ها

        ظرفیت حلقه تکمیل شده است.       

نام حلقه: کتاب چالش هایک


گرداننده: سروش معروضی


شرح فعالیت‌ها: در این حلقه کتاب «چالشِ هایک» نوشته‌ی «بروس کالدور» را می‌خوانیم. این کتاب به شرح زندگی و آثار «فریدریش هایک»، اقتصاددان، فیلسوف و نظریه پرداز اجتماعیِ اتریشی، می‌پردازد. هایک از دوستان نزدیک به «لودویگ وون میزس»، اقتصاددان اتریشی، و «کارل پاپر»، فیلسوف علم اتریشی-انگلیسی بود. این کتاب در پاسخ به یک معما نوشته شده است: چطور هایک آثار هر دو دوست خود را می‌ستود، حال آنکه آن‌ها نقطه نظراتی بسیار متفاوت (و در پاره ای از موارد متضاد) داشتند؟ قسمت اول کتاب زمینه‌ی شرح زندگی و آثار هایک را فراهم می‌آورد؛ از تاریخ رشد و تحولات مکتب اتریشی می گوید، و اینکه چطور این مکتب اقتصادی در پاسخی به تاریخ‌گرایی آلمانی، سوسیالیسم و پازیتیویسم شکل گرفت. قسمت دوم بر هایک متمرکز می‌شود و سیر تحول فکری وی را شرح می‌دهد. قسمت سوم مروری بر نقطه‌نظرات و رویکردهای هایک می‌کند و به جمع‌بندی می‌پردازد.


این کتاب حاوی ۱۵ فصل است. در این حلقه در مجموع ۶ نشست خواهیم داشت. در جلسه‌ی اول با نگاه یکدیگر به اقتصاد و فلسفه آشنا می‌شویم و زمان جلسات را به کمک یکدیگر مشخص می‌کنیم. سپس در هر یک از جلسات بعدی ۳ فصل از کتاب را با یکدیگر به بحث می‌گذاریم.


اعضای این حلقه نیاز به پیشنیازی نخواهند داشت اما باید دانشجو، فارغ‌التحصیل یا شاغل در یکی از رشته‌های علوم اجتماعی یا انسانی باشند. این جلسات بخصوص برای علاقه‌مندان به مطالعه یا تحقیق در حوزه‌های تاریخ عقاید اقتصادی، فلسفه‌ی اقتصاد، تاریخ فلسفه‌ی تحلیلی، فلسفه سیاسی یا اقتصاد سیاسی مفید خواهد بود